Gideon Tazelaar
Bioshapeimage_4_link_0
TrioGideon_Tazelaar_trio.htmlGideon_Tazelaar_trio.htmlshapeimage_5_link_0
ContactContact.htmlContact.htmlshapeimage_6_link_0
LuisterenLuisteren.htmlLuisteren.htmlshapeimage_7_link_0
AgendaAgenda.htmlAgenda.htmlshapeimage_12_link_0

Saxofonist Gideon Tazelaar (20 jaar) begon op zevenjarige leeftijd met saxofoon spelen en deed na een half jaar al mee aan jamsessies. Hij werd op zijn veertiende toegelaten tot  het Conservatorium van Amsterdam en behaalde op zijn achttiende zijn Bachelor maxima cum laude. Hij kreeg onder andere les van Ferdinand Povel, Simon Rigter en Joris Roelofs. Verder heeft hij les gekregen van Lee Konitz, Ben van Gelder, Benjamin Herman en Dick Oatts.


Op achtjarige leeftijd trad hij voor het eerst op in het Concertgebouw tijdens het Nieuwjaarsconcert 2006 nadat hij de compositiewedstrijd van het NBE en de VARA had gewonnen. In 2012 won hij met zijn kwartet Oosterdok 4 de eerste prijs van het Prinses Christina Jazz Concours. In 2016 won hij de Expression of Art Award.


Hij speelde vanaf 2009 bijna ieder jaar op het North Sea Jazz Festival, onder andere met Oosterdok 4, de Jazz Mania en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Gideon heeft als solist opgetreden met het Dutch Jazz Orchestra en hij heeft meerdere malen ingevallen bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Hij heeft op vele grote en kleine jazzpodia in het hele land gespeeld, zoals ondermeer Bimhuis, Lantaren/Venster, Muziekgebouw Eindhoven, Amphion Theater Doetinchem, Windkracht 13 Den Helder, de Tor in Enschede, Jazz in Duketown, Goois Jazz Festival, Meer Jazz Festival, Laren Jazz Festival, Roermond Swingt, Zomerjazz Fietstour Groningen enz. 

Verder heeft hij meermaals in het buitenland opgetreden, onder andere op de Gentse Feesten,  in Antwerpen en in Brugge. In de zomer van 2016 treedt hij met Dr. Lonnie Smith in Parijs en Stuttgart en in het najaar speelt hij in St. Petersburg. Hij heeft gespeeld met Benjamin Herman, Ruud Jacobs, Dick Oatts, Eric Alexander, John Engels, Ben van Gelder, Ferdinand Povel, Joost Patoçka, Martijn van Iterson, Peter Beets, Rob van Kreeveld, Simon Rigter, Joost van Schaik en vele andere.


Gideon heeft vaak op de televisie opgetreden. Hij was onder andere solist bij het Kinder Prinsengrachtenconcert, hij was een van de jonge talenten in de documentaire Nieuwe Meesters, hij trad op tijdens de Uitmarkt in Amsterdam en speelde mee met de New Cool Collective in het programma RTL Late Night van Umberto Tan, omroep Max Koffietijd en SBS 100% TV.


 Hij heeft hij zijn eigen trio, met Ties Laarakker op bas en Wouter Kühne op drums. Hij nodigt regelmatig gasten uit om met zijn trio mee te spelen. Daarnaast speelt hij ook in vele andere bezettingen. Voor optredens, zie de agenda

EnglishBio_English.html